úterý 4. května 2010

Zelený čaj - elixír života



V práci mi velmi rychle začal ubývat můj pytlíkový ovocný a zelený čaj. Po měsíci jsem celou situaci přehodnotila jako finančně nevýhodnou a rozhodla jsem se investovat do pravého zeleného sypaného čaje. Není to žádný prášek a dá se zalít víckrát.

Poprvé v životě jsem v kročila do čajovny a nevěřícně hleděla na stovky padesátilitrových skleněných dóz plných čajů. Byly pečlivě seřazeny a na ty poslední jsem ani nedohlédla. Černý čaj jsem vyloučila okamžitě pro jeho nekonzumovatelnou chuť, ovocný čaj mi nepřišel jako dobrá investice pro mé zdraví - zelený čaj byla tedy jasná volba.

Již v této první fázi se na mě ohnala netrpělivá prodavačka a nervně prohodila jestli jsem si už jako vybrala. Ujistila jsem ji, že ještě tam nějakou chvíli pobudu a sama se pak ozvu. Otevřela jsem první dózu, která byla nadosah a obsahovala modravé kvítky v zeleném čaji. Přičichla jsem a nechala se unést do daleké Číny. Z letargie mě opět vytrhla zmíněná nervařka a ječela, že čichat se nesmí do dózy přímo k čaji nýbrž do víčka dózy (to snad ví úplně každej, ne... vyčetla jsem z tónu). Popsaným postupem jsem v klidu pokračovala dál neboť jsem věděla, že pokud nákup neuskutečním tady a teď budu muset celý den v práci louhovat ten poslední sáček, který mi tam zbyl.

Nakonec jsem vybrala čaj Acai - Goji. Pochází z Číny a obsahuje pravý zelený čaj Sench, rozinky, bezinky, plody Goji (neboli Kustovnice čínská), květy růže a vřesu, kousky malin a borůvky.

Začala jsem studovat jaké blahodárné účinky mám na sobě v příštích dnech pozorovat a dočetla jsem se následující.
Zelený čaj pomáhá zahánět stres, prospívá zubům a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Navíc slouží jako výborný prostředek při snižování špatného cholesterolu.

Vědci Kuriyama a Shimazu svůj pokus dělali v severovýchodním Japonsku, kde až osmdesát procent obyvatelstva pije zelený čaj. "Chtěli jsme vysvětlit, proč Japonci umírají méně častěji než Američané na srdeční a mozkové příhody," objasňuje vědecký záměr Kuriyama v Journal of the American Medical Associacion. Vědci sledovali přes 40 000 dospělých lidí po dobu jedenácti let.

Výsledek studie byl překvapivý: ti, kdo během tohoto období pili více než tři šálky zeleného čaje denně, měli celkové riziko předčasného úmrtí a úmrtí spojeného s kardiovaskulární nemocí nižší o šestnáct procent než ti, kdo pili méně než jeden šálek denně. Ochranné účinky zeleného čaje byly navíc silnější u žen než u mužů. Studie také prokázala, že zelený čaj pomáhá snižovat riziko mrtvice. Obecně ale bylo vidět mnoho pozitivních účinků na lidech, kteří pili i jen jeden hrníček zeleného čaje denně. V Japonsku se lidé v současné době dožívají nejdelšího věku na světě.



Příznivé účinky zeleného čaje na snížení dopadu kardiovaskulárních chorob podporuje také teze o tzv. asijském paradoxu. Ta hovoří o tom, že ačkoliv obyvatelé východní Asie velmi kouří, mají nižší procento výskytu kardiovaskulárních chorob. Zdůvodnění sice ještě není plně vysvětleno, ale "zázrak" se přičítá vysoké konzumaci zeleného čaje. Průměrné množství vypitého zeleného čaje je okolo 1,2 litru, díky čemuž dochází k antioxidačnímu ochrannému efektu. Antioxidanty, zvláště vysoké hodnoty polyfenolů, pak zřejmě různými způsoby zlepšují stav kardiovaskulárního systému. Teorii ale musí podložit více studií zaměřených zvláště na buněčnou stránku.

Díky L-Theaninu, neesenciální aminokyselině, která se nachází v listech zeleného čaje, dochází podle určitých studií ke změně stresové reakce. Například magazín Biological Psychology tvrdí, že L-Theanin potlačuje podráždění nervové soustavy a díky tomu by mohl mít antistresový účinek. Tato chemikálie dokáže lidský organismus zklidnit do méně než třiceti minut, a to bez toho, že byste se cítili ospale.

Díky své schopnosti ničit bakterie napomáhá zelený čaj likvidovat zubní kámen. Působí tedy jako skvělá prevence. Na zubním povrchu se drží více než tři sta druhů bakterií. Tyto bakterie produkují kyselinu, která způsobuje zubní kaz. Jak bylo dokázáno, katechin přítomný v zeleném čaji zabraňuje nárůstu bakterií. Nezapomeňte ale, že slazený čaj tento účinek ruší.

Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti spalovat tuky pozitivní účinky i při hubnutí. Navíc jde o nezávadného pomocníka při hubnutí pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu lidí trpících nadváhou typické. Že je možné snížit množství tělesného tuku pitím zeleného čaje, dokládá magazín American Journal of Clinical Nutrition. Nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Zelený čaj má také schopnost snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL). Jde především o schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání do tukových polštářů.

Z americké studie jsem se také dozvěděla, že tento čaj zabraňuje nějaké oční chorobě, kterou můj slovník ani nezná.




Pak jsem zapátrala také po Kustovnici čínské a její účinky jsou taky úžasné:

- kustovnice posiluje obranyschopnost organismu
- zlepšuje náš zrak, dokáže uklidnit podrážděné nebo unavené oči
- podporuje správnou činnost ledvin a jater
- snižuje krevní tlak a příznivě působí na tvorbu červených krvinek
- pročišťuje organismus, a proto ji oceníte po nadměrné konzumaci alkoholu
- působí proti stárnutí
- dokáže ulevit od některých projevů alergií a astmatu, léčí také kožní nemoci jako je lupenka

Žádné komentáře:

Okomentovat